istilah Babi dalam Makanan

This article has been found in my Facebook's news feed. He shared from Wira Manir's facebook. As a Muslim(-ah) I think its my responsibility to share this article to you. Semoga Allah pelihara kita di dunia dan di akhirat. Amin!
Mungkin ramai umat Islam tidak tahu bahawa label bertulis ' This product contain substance from porcine ' sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi.' Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine ' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.'

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar: Babi liar.

5. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham: Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk: Susu babi.

10. Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11. Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.

There's more! But this time this article is not connecting between Babi and Food but to Leather Goods . You can read them in Nusha's blog and some other link in her post :)

So, wabilahitaufikwalhidayah. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh

18 comments:

zuzuBEBE said...

nice info ;)

LeeyaFiy said...

Thanks! Nice info :)

HeyFatso said...

WAHH , baru tahu -,- nice info :D

izirah said...

info yg betul2 berguna~(^_^)v

wAa syahirah said...

thanks (:
info menarik , sambil follow sini (:

aliya atina said...

Hehe, ase mcm dah bertanggungjwb nak sebarkan. :P peringatan untuk suma :)

btw, thanks comments !

legacyeqmal said...

baru tahu :D

Afiqah Nabilah said...

tq for the info. :)

Cik Lia Lomi said...

terima kasih kerana berkongsi info. :D


*cerita the moon that embrace the sun tu beza dengan princess hour. dan memang sedih cerita TMTETS ni..

Rossy Brown. said...

baru tahu !! :) hehehe.
thank you k :)

eiyka said...

kalo hog tu babi,, hog dog tu ??
nice info. . ^_^

aliya atina said...

Rossy : welcomeeeeeeeeeeeeee.

Eiyka : HAHA, mgkin sbb nama asal hot dog begitu tapi kita kat Malaysia kan leh tuka perisa? tapi bagussslah idea tu.

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus info ni dear..

bukan semua org tau istilah2 cmtu..

vive rome said...

what about pig doll? what's the name of it?

aliya atina said...

pig doll? do u mean the pig character in Winne the pooh? HAHHA, i was thinking of that

areena said...

nice <3

najibah('; said...

nice info(: tengs , btw izinkan saya copy yaa . tengs >.<

aliya atina said...

owkyyy dokieee :°

Post a Comment

Dont use harsh words kay syg ? ♥♥